Gult i staden

På jakt efter gult i Göteborg
Nina Nilsson

Tegel- och gulputsade hus ligger i den historiska delen av det gamla Göteborg. Ett stort antal hus murades i danskt tegel, vars färg benämns ”gult tegel” bland yrkesfolk. Domkyrkan är ett exempel. Utmed Hamnkanalen ligger det putsade fasader i en blek gulvit färg. När eftermiddagssolen tänder färgerna får Tyska kyrkan och Asplunds Rådhus mjuka och varma gulaktiga toner. Dessa liksom rinner ut i vattnet ­– eller speglar sig ­– och tusen variationer vibrerar.

Foto: N. Nilsson.

Vid hamnkanalen hänger en stege där varannan stegpinne är klargul. Signaleffekten ­– den gula kulören ­– är tydlig mot den grå kajkanten, och här handlar det om att vår uppmärksamhet skall riktas mot ett hjälpredskap.

Södra Hamngatan i Göteborg. Foto: N. Nilsson.

En kvinna i skarpt gult lyser tillfälligt upp ett hörn i Östra Nordstan. Den ilskna färgen på hennes kappa är avvisande. Hon skall synas bland nattens trafikljus. Jämför kulören på brevlådan som har en varmare och mer välkomnande gul ton.

Två olika färger, två skilda funktioner. Foto: N. Nilsson.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s