Gult som signaleffekt

Grodor, stoppknappar och gula skor
Nina Nilsson

 Kombinationen gult och svart gör dig uppmärksam på att du har en rättighet. Men, pilgiftsgrodan i samma färgkombination signalerar: kom inte nära mig! Mönstereffekten är avskräckande och den sprutar ut sitt dödliga gift om någon råkar överträda gränsen för ej tillåten närhet.

Pilgiftsgroda.

Stoppknapp i blank plast. Gloria i guldgult.

Rött och gult är en vanlig färgkombination. Se t.ex. stoppknappen på på de italienska spårvagnarna. Knappen är röd, men själva hylsan gul och blank. Signaleffekten gult väcker vår uppmärksamhet medan det röda är i fokus.

Skyltdocka i Paris. Foto: Emma-Kara Nilsson.

Denna skyltdocka i varmt gult är ingen varning för något, inte heller en uppmaning att du skall göra något. Den har enbart funktionen att vara dekor – att synas i en färgockuperad miljö – och därmed väcka vår uppmärksamhet. Vi skall se den!

Man i gula skor. Bilden är tagen på Avenyn i Göteborg 2016. Foto: N. Nilsson.

Signaleffekten kan bidra till att förstärka en personlighet. Gult framträder här som en färg där tankarna går till det udda, det vågade. Skorna lyser som gula lyktor och kanske ger de både mannen som bär dem och oss betraktare en glädjekick!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s