På studiebesök i måleributik del 1

Om gult och dess (eventuella) användning

”Vitt har varit det ledande inom inredning i många år. Nu börjar grått smyga sig försiktigt in, försiktigt. Grått med lite blått i sig, absolut inte grått med gult eller rött i sig.”

Jag har varit på besök i Måleributiken i Alvik för att höra mig för om gult. Vad tycker kunderna om gult? Vill de ha gult? Är gult en storsäljare? Varför inte? Varför inte gult? Mina frågor var många och svaren inte helt lätta att tyda men en sak är säker; kunderna väljer sällan gult. Folk verkar snarare lite rädda för gult. Therese Svensson tog sig tid och guidade mig bland allt det gula.

Det verkar som att det är långt kvar till att gult får en plats i våra hem. I alla fall på våra väggar. Som en detalj kanske, en kudde eller ljuslykta eller i form av detaljer i mässing eller läder men inte gärna på väggarna. Vi tittade på färgprover, vilket  utbud  som fanns och vad kunderna väljer.

Om kunderna vill titta på gula färgprover är det inte de vänstra proverna de tittar på. De är alldeles för gula, intensiva och starka, det är de till höger i bilden de slutligen stannar vid. Dessa färgprover är från Alcro. (Foto E-K).

Måleributiken i Alvik säljer bl a färger från Farrow&Ball.


Gula färgprover från Farrow&Balls hemsida. De räds inte gult och de flesta kulörer är relativt intensiva i färgen. (Jag har gjort en print screen från deras egna hemsida).

Farrow & Balls färger är populära bland kunderna men med undantag för gult, som kunderna sällan köper och mycket riktigt, på provburkarna med gul färg fann vi ett tunt lager damm. Gult verkar inte vara på tapeten.


Provburkar från Farrow&Ball (Foto E-K)

Designers Guild förknippar jag med starka färger. På deras hemsida har jag hämtat följande bild:


Blått har tre rader med färgprover och grönt har två, dessutom finns här turkos. Rött tillsammans med rosa har två rader. Gult däremot, har endast en rad med färger.

Vi plockar ut de gula färgerna från Designers Guilds färgkarta, ser ut så här:


Gula färgprover i förhållandevis bleka nyanser. Bildkvaliteten är inte så bra men den ger en hint om de kulörer vi kan välja mellan.

Vad kommer det sig?
Vad är det som gör att vi undviker gult?
“Gult är fult” rimmar vi ofta på och “gulnade tapeter” är ett begrepp som antyder gamla tapeter där pappret gulnat, “nikotingult” är heller ingen komplimang åt den gula färgen.

Putsade väggar verkar utgöra ett undantag. Så fort ytan har struktur verkar det lättare att acceptera gult. I Stockholm är många hus gula, överallt är det gult. Kan det vara något med strukturen i putsen som gör att vi har lättare att acceptera gult på putsade ytor?


Här ett gult kvarter i Stockholm. Gula hus är en vanlig syn i olika stadsdelar i Stockholm. Kan detta vara längs Sveavägen? (Foto E-K)

Putsade väggar i ett hus i Toscana skulle kunna vara gula, men är oftast ockrafärgade. Den riktigt kalla gula kan vi se som fräsch, den kan få dra åt lime, bara inte tvärtom, bara inte det gula drar åt aprikos, det är en färg som många skyr.

Gult i ljus
Gult påverkas mycket av ljuset. En förhållandevis neutral gul kan i ett kallt ljus se grönaktig ut men om kvällssolen lyser in med sin värme genom fönstret och träffar den gula färgen blir den varm nästan orange. Gul är en känslig färg, “lite kinkig” just för att den påverkas så starkt av olika ljus.

För att den gula färgen inte skall bli grönaktig behöver den blandas upp med rött. Det är ett sätt att kompensera för ett kallt och lite blåaktigt ljus, som t ex dagsljuset är. Men när man blandar upp den gula med lite rött upplever ofta kunden att kulören drar mot aprikos och det skrämmer dem. Problemet är att den kulör som vi ser i färgburken inte är den kulör som vi sedan upplever hemma på väggen. En provmålning bör alltid göras!

En inspiration från Farrow And Ball med deras kulör ”Yellocake” får bli en avslutande inspiration.


Ett rum i gnistrande gult med golv i kontrasterande och lite dämpad turkos. Bild hämtad från Decorating tips from Farrow and Ball.

Fortsättning och tack
Det har är första inlägget av två om gult i Måleributiken i Alvik. Nästa inlägg handlar om tapeter och blir en direkt fortsättning på detta.

Tack Therese Svensson för att du delade med dig av lusten till och känslan för kulörer, inte minst gult! Du gav mig intressanta infallsvinklar och mycket inspiration under mitt mitt besök med fokus på gult.

/Emma-Kara

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s