Månadens färg är orange

Smedjan_Den bla nattenVi inleder vår orange månad med en bild från Smedjan på Innovatumområdet i Trollhättan. Här belyst av Emma-Kara under Den blå natten 2013.

Annons

2 tankar på “Månadens färg är orange

 1. kulorklubben Inläggets författare

  Det är fascinerande vad man kan åstadkomma med färgat ljus. Bilden på huset är förtrollande! Kan du berätta lite om projektet, hur du tänkte när du skulle belysa detta hus?

  Nina N.

  Svara
 2. kulorklubben Inläggets författare

  Temat för kvällen är blå: ”Den blå natten”. För att fånga det blå jobbade jag också med dess kontrast, orange. När solen går ner, i övergången mellan skymning och natt, blir himlens färg ofta djup blå. För att förstärka detta valde jag att färga smedjans fasad mer orange, min tanke var att det blå skulle framhävas. (Nu blev det inte så eftersom det var täta moln och duggregn).

  Det kommer dock ett intensivt blått ljus från avstånd (bakom betraktaren) som lyser upp delar av fasaden. Det orange ljuset tar dock ut det blå som endast syns i skuggorna, t ex bakom kranen på fasadens högra sida

  Att jag valde orange just på denna byggnad är för att jag förknippar en smedja med värme från eld och glöd och hårt fysiskt arbete. Att fasaden är av tegel gör också att den ”svarar” bra mot orange, det är lättare att färga in något med ljus om pigmentet redan finns i det man belyser, i det här fallet teglets varma röda. Ljus handlar mycket om reflektion, som ljussättare strävar jag efter att få ytan jag belyser att reflektera den färg jag önskar.

  /Emma-Kara

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s