Veckans bild

GENOMSIKTLIGHET

Transparens. Thalictrum jpg

Thalictrum minus ‘Adianthifolium’ mot bakgrund av Aster novi belgii. Foto: N. Nilsson.

Tidigare kommenterade jag konstverket Port i svartmålat järn: ”Formerna avtecknar sig mot luften eller omgivningen på ett sådant sätt att ett genomsiktligt mönster infinner sig.” Så sker även bland växter. Till exempel avtecknar sig växtens uppbyggnad eller mönster – som vi också kan ana – hos Thalictrum mot bakgrund av ett kraftigare bladverk. (Exemplet är hämtat från Göteborgs botaniska trädgård.) Det är således inte enbart solljuset som ger illusion av genomskinlighet utan en växts uppbyggnad kan frambringa transparens i betydelsen ”genomsiktlig”. Växtens form och växtsätt har en avgörande betydelse för hur vi kan uppfatta transparens. I rabatter kan man således se transparens av två slag: 1) när solen lyser genom kronbladen och 2) när växter har ett sprött och luftigt växtsätt.
Nina Nilsson.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s