Färgtrend vår sommar 2015

Global Color Research skriver om sig själva på sin hemsida: ”We deliver innovative and intelligent trend forecasting solutions for colour and materials improving your product range, brand awareness and marketing”. Global Color Research ägnar sig åt färgtrender. De ger ut ett magasin och i varje nummer av MIX magasin presenterar de ett par färgtrender. I MIX ISSUE 35 ONE 2014 presenterade de trender för våren och sommaren 2015.

Min undran är ju om det handlar om att förutspå trender eller att helt enkelt bestämma vad som kommer att gälla om ett år eller två. De har erfarenhet av vilka färger de själva föreslagit, vilka färger deras kunder väljer att använda på produkter och vilka färger som varit populära bland konsumenterna. Utifrån detta förutspår de trender. När de arbetar fram dessa trender gör de det i teman. Här skall jag presentera ett tema som heter Ambigous Aura.

Ambigous Aura eller helt enkelt AURA – utstrålning
Ord Som de har med sig i denna trend är:
ILLUSORY, HALOS, SHADOW, HAZY, LUMINOUS och ETHERAL, fritt översatt blir det:
illusorisk, glorior, skuggig, oklar/diffus/dimmig, lysande/klar och eterisk/översinnlig.

När Global Color Research illustrerar detta färgtema i MIX går mina associationer direkt till transparens. Tunna tyger, ytor där övergången mellan material och ljus blir diffus och skimrande. Vatten, färgat glas och sol genom lövverk eller lockigt hår i motljus. Strålar som lyser ner genom vattenytan och skira blomblad i svala färger. Det känns inspirerande att lyfta denna trend här i vår månad om transparens.

Alla deras färgtrender innehåller åtta färger. De innehåller färger som är ljusa, mellanmörka färger och mörka färger, proportionerna mellan dessa varierar kraftigt. Här är de färger som ingår i trenden Ambigous Aura.
AURA_MIX
Färgblandningarna i trenden Aura. Bilden har jag gjort med hjälp av de CMYK-färger som MIX angett. Namnen på färgblandningarna är MIX egna.

Själva skriver de så här om sin trend:
”From an angels halo to the first light of dawn encroaching upon an urban landscape … Ideas of light and transparency mixed with industrial shades play out in forms… pearlescent and holographic surfaces lend a sense of luxury”

Jag blir lockad och förförd av orden. Kan känna krispighet i de ljusa färgerna som balanseras upp med de mörka grå och den fylliga färg de benämner Sundown. I magasinet har de flera uppslag med bilder av föremål, byggnader och material som i illustrerar temat, här ett uppslag i MIX magasin:

image
Ett uppslag i Mix magasin (I MIX ISSUE 35 ONE 2014)

För mig är detta ett inspirerande sätt att förhålla sig till färg. Det märks att deras teman är väl genomarbetade.

/Emma-Kara

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s