Rosa på MoMA

MoMA – Museum of Moderna Art, New York
Av Emma-Kara

Kulörklubben är i New York. Fokus är fortfarande rosa.

Andy Warhol
Åren 1962-1967 kallas The pop years i Warhols konstnärsskap, det började när han lärde sig silkscreen, en teknik som han bland annat använde i de berömda porträtten av Marilyn Monroe.

Andy Warhols porträtt av Marilyn Monroe har nästan alla fokus på färg. Starka, intensiva färger men också mildare och mer finstämda färger. Av de åtta porträtt som finns på MoMA var endast ett i gråskala.

MM_1

Monroe_2Andy Warhols porträtt av Marilyn Monroe, 1967. Hittar ingen uppgift på storleken på varje bild men de är betydligt större än jag trodde, kanske 90×90 cm.  Foto E-K

Alla porträtten är tryckta i fem färger där den översta bär fotografiet och de övriga färgar in porträttet i olika färgfält. I porträttet överst till vänster är fotografiet tryckt i blått, i de andra porträtten är fotografiet i svart. Bakgrund och ögonskugga har samma färg, håret en färg, huden en och munnen tillsammans med kragen på hennes blus ytterligare en färg.

I förta porträttet (uppe till vänster) är ansiktet rött, håret blekt rosa och ögonskugga och bakgrund starkt rosa. Den röda och rosa nästan vibrerar i sin gemensamma intensitet och ju mer jag tittar på det desto mer absurd tycker jag den röda färgen är, nästan sjuklig. Ansiktet kommer emot betraktaren så att det kan upplevas som en mask.

Det andra porträttet (uppe till höger) har klara svala färger som inte är lika intensiva som i första porträttet. Den röda munnen och ljust rosa hyn mot den turkos bakgrunden ger ett gladare men också svalare intryck. Färgerna berikar varandra och komposition och färgval känns välbalanserad.

I det sista porträttet (nere till höger) är färgvalet mest realistiskt, hyn ljust rosa, håret gulblont och ögonskuggan och munnen rosa. Här är färgen på läppar och ögonskugga samma som bakgrunden, en färg mindre alltså. Den ljust gula står sig väl mot den intensivt rosa, kanske är det just ljusheten som gör det.

Scorseses filmafischer
På MoMA finns en uställning med affischer ur Martin Scorsese filmaffischsamling. Affischer från hela 1900-talet. Ett bestående intryck är att de var påkostade och stora!

Här ett exempel:

Film_A Bout PortantGuy Gérard Noël: À bout Portant, 1964. Foto E-K

Detta var affischen för den franska releasen av filmen The Killers, år 1964, regisserad av Donald Siegel, USA.

Filmafisch färgschemaFärgschema på affischen. Fyrfärgstryck med raster möjliggör oändligt med blandningar.

Spännande!

//Emma-Kara

 

.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s