Kusttorget inifrån, 2

Jag fortsätter att studera Kusttorget. Denna gång inifrån Gillis Edmans Begravningsbyrå.

Gillis Edman entre

När vi ser på Gillis Edmans entré är den förhållandevis diskret. Inget sticker ut, framtoningen är snarare lite anonym. Planscherna som hänger i skyltfönstret rent färgmässigt harmonierar väl med fasaden, inget fångar direkt ögat.

Väl inne
Jag kommer in i en stor hall, med fönster åt två håll, både ut mot Karl Johansgatan och in mot Kusttorget. Här finns ett tidningsställ, en tamburmajor att hänga sin jacka på, en stol vid ett bord och en soffgrupp. Här finns en palm i en kruka bredvid en stor spegel med guldram. Det är som att 1800-talet möter 80-talet, lite som en blandning av min farmors hem och väntrummet på en vårdcentral. Rent form- och stilmässigt är det splittrat men mitt fokus är ju på färg och med färgen i fokus målas det upp en helt annan bild!

Färganalys
Hur ter sig färgerna i rummet och framför allt hur upplevs Kusttorget inifrån? Direkt slår det mig att den tegelröda kulören från fasaderna på andra sidan torget återkommer i inredningen, så gör även det gröna från byggnadernas fönsterkarmar, här inne i en grön matta. Grönt, rödrosa, brunt, och blått är de dominerande färgerna i Gillis Edmans entré.

Gillis Edman 1
Mix 1
Fotografi och färgschema över skyltfönster med hängande plansch och Kusttorget utanför fönstret. Färgschemats övre rad är från Kusttorget och färgerna i den undre raden är inne i fönstret.

Gillis Edman 2
Mix 2
Fotografi och färgschema över inredning med soffa och matta på parkettgolvet. I färgschemats övre rad finns färgerna från Kusttorget med, i den undre raden återges färgerna inne i rummet..

De dominerande färgerna i rummet är olika gröna nyanser, kallare i mattan och varmare i krukväxterna, det är också den sk gammelrosa färg som vi ser på soffdynan och i planschen. Dessa färger återkommer utanför fönstret och det blir en väl sammanhållen helhet. Det röda och gröna utgör komplementkontrast då de befinner sig på var sin sida i färgcirkeln, färgerna lyfter och kompletterar varandra.

Två exempel på lyckad färgkombination

IMG_6451
På bilden ser vi att det gula från affischen återkommer i det gula ljuset i lamporna och även i lampfotens detaljer. Färgen binder samman. 

IMG_6463
Palmens gula nerv vid guldspegeln är ytterligare ett exempel på en lyckad och sammanbindande färgkombination.

Reflektion
Jag slås av att det som harmonierar väl kan bli väl milt om vi talar i termer av marknadsföring och att med sitt budskap och sina tjänster fånga någons intresse, t ex en förbipasserande. Om färgerna istället inte alls harmonierar så kan det bli fult. Här borde finnas en kombination värd att fördjupa sig i. Antagligen genom att använda sig av någon av färgkontrasterna; komplementkontrast, kulörkontrast, ljushetskontrast osv.

Jag trycker det är intressant ur kulörsynpunkt att se på en verksamhet på detta sätt. Jag tycker också att Gillis Edman har lyckats väl i sina färgkombinationer och jag blir glad över att de harmonierar så väl med omgivningen.

//Emma-Kara

 

Lämna en kommentar