Häromdagen var jag på Artilleriet i Göteborg och fann en inspirerande bok om färg!
In the mood for color – perfect palettes for creative interiors av Hans Blomquist, utgiven på Ryland Peters & Small, 2016.
Hans Blomquist är art director och och inredningsstylist från Sverige, nu bosatt i Paris.
Blomquist skriver i introduktionen till boken: ”Let’s bring more colour into the world and make it a happier, more colorful place to live in!” Han vill förmedla känslan av att det inte är svårt att skapa ett färgschema. Utgå från det du tycker om, våga lita på din instinkt och pröva och testa dig fram! Var inte rädd för att provmåla hemma, man kan alltid måla om!
Boken är uppdelad i sju kapitel, första kapitlet är en introduktion, sen följer ”A World Full of Colour” som ger en ingång till att uppmärksamma färger omkring oss, de fem följande kapitlen har var sitt färgtema: ”Dark”, ”Pale”, ”Natural”, ”Soft” och ”Bold”, kanske kan översättas med mörka, ljusa, neutrala, mjuka och fylliga färger. I varje av dessa färgkapitel ger Blomquist exempel på färgkombinationer som fungerar väl i hemmet.
A world full of colour
Blomquist skriver att det är lätt att ta färger för givet, vi glömmer att uppskatta den fantastiska, bländande världen som omger oss och som är full av miljontals olika nyanser som kan både lyfta såväl som lugna våra känslor och sinnestillstånd.
Naturen är utgångspunkten i alla Blomquists inredningsuppdrag. Det finns en aldrig sinande källa till inspiration i naturen, var du än ser finns det färger.
Uppslag ur boken med inspirationsbilder från naturen och världen omkring oss.
Färgscheman
Varje kapitel har några färgscheman med exempel på kombinationer som fungerar väl tillsammans. Genomgående är färgskombinationerna sammanställda av färger som ligger nära varandra.
Exempel på tre färgscheman ur bokens kapitel Dark, Natural och Pale.
Bold colours – ett exempel
Att välja fylliga och mer intensiva färgscheman kräver mod. Här har Blomquist gjort ett färgschema baserat på tre olika röda nyanser, hallon, blodapelsin och orange:
Vi får se hur väggar färgas röda, möblemanget är rött och blommor i olika nyanser röda. Alternativa kulörer adderas efter smak för att nå kontrastverkan i rummet.
Exempel ur Hans Blomquists bok ”In the Mood for Colour”
Kommentar
En inspirerande bok. Blomquists fokus ligger på de mörka kulörerna, med många goda exempel även bland de ljusa och neutrala delarna: Dark, Pale och Neutrals med ett rikt bildmaterial. När det kommer till mer färgstarka förslag, som i kapitlet Bold, blir tyvärr exempelbilderna färre och diskussionen lite mindre nyanserad. Kanske det ligger i tiden.
För mig har det varit givande läsning, jag har fått djupare förståelse för hur vi kan ta oss an färgerna i hemmet och vill genast måla om hemma. Det har varit god läsning med hopp om en än mer färgrikare framtid!
/Emma-Kara
Kommentar till avsnittet Färgscheman
”Varje kapitel har några färgscheman med exempel på kombinationer som fungerar väl tillsammans. Genomgående är färgskombinationerna sammanställda av färger som ligger nära varandra”.
Menar du/han i kulör eller valör eller både och?
…tre olika röda nyanser… Vi behöver reda ut vad vi avser med begreppet nyans. Är det kulörtonen (färgtonen) eller är det valören (mättnaden, förhållandet till ljushet) vi bör använda. Detta oavsett hur en enskild författare betecknar färg. Det är ju inte säkert att respektive författare har en genomtänkt nomenklatur kring begreppen om färg.
Svar till kommentar om avsnittet Färgschema:
Att färgerna ligger nära varandra är min reflektion. Jag uppfattar det som att de i första hand ligger nära varandra i kulör, de är dessutom lika i renhet och ljushet.
T ex kan man tänka sig att man i färgschemat för ett rum har tre blå och en guldorange, eller två röda och en turkos men Blomquist har valt att ha tre röda eller fyra blå eller tre gröna osv. På så sätt menar jag att de ligger nära varandra.
Svar till kommentar om vad vi avser med begreppet Nyans.
Blomquist använder inte själv ordet nyans, det var helt mitt val. Blomquist skriver på engelska och använder begrepp som hue, shade, colour och tone.
Vi har tidigare gått igenom Betty Edwards begreppsapparat. Edwards anävnder hue, value och intensity som kulörbeskrivande begrepp. Där hue är själva kulören, om den är blå, röd, rödblå osv, value är hur ljus eller mörk en färg är, hur mycket ljus eller svärta kulören är uppblandad med och slutligen instensity som refererar till en kulörs renhet, om den är uppblandad med en komplementförgs så att dess klarhet går förlorad.
Vi får fortsätta att diskutera nomenklatur och bli lite mer stringenta i vårt sätt att formulera oss kring förg. Jag ser fram emot detta själv!
Här är länken till avsnittet om Betty Edwards färglära:
Betty Edwards färglära
//E-K
Pingback: Gröna rum | kulörklubben